Schadeformulier downloaden

Ben je op zoek naar het schadeformulier na een ongeluk of schade aan jouw of een andere auto waarbij je betrekken was? Je vindt een gratis schadeformulier download hier op Downloaden.nl.

Wat is een schadeformulier?

Ben je betrokken bij een ongeluk met een of meerdere auto’s? Dan is het schadeformulier een enorm belangrijk document om alle details over het incident vast te leggen. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf en de andere betrokkene(n), maar zorgt er ook voor dat de verzekeraars de financiële rompslomp snel af kunnen handelen. Hiervoor wordt het Europees Schadeformulier gebruikt, een document dat voor de hele Europese Unie de standaard is en ook wordt erkend door alle verzekeringsmaatschappijen binnen de EU.

Hoe downloaden schadeformulier auto?

Na een ongeluk met de auto heb je waarschijnlijk al genoeg stress. Het downloaden van het schadeformulier is via downloaden daarom gelukkig erg eenvoudig en snel. Volg de volgende stappen:

  1. Klik op de downloadknop op deze pagina.
  2. Kies het besturingssysteem van het apparaat dat je momenteel gebruikt: iOS, Windows, Android of iOS (iPhone).
  3. De download zal automatisch starten, wanneer je het kunt printen en in kunt vullen met alle benodigde informatie.

Het is aan te raden altijd minimaal één schadeformulier in je auto te hebben liggen. Op het moment dat er iets gebeurt is de stress namelijk waarschijnlijk erg hoog en heb je waarschijnlijk ook geen printer bij de hand. Het is handig wanneer je eenvoudig een schadeformulier tevoorschijn kunt toveren uit je dashboardkastje. Zo ben je dus goed voorbereid bij een ongeluk, ook al probeer je een ongeluk natuurlijk altijd te voorkomen!

Wat vul je in op een schadeformulier?

Het Europees Schadeformulier bij een auto-ongeluk is een standaarddocument met een voor- en een achterkant. De achterkant vul je thuis in, maar de informatie op de voorkant vul je direct na het ongeluk samen met de andere partij in. Dit bevat een aantal vragen, namelijk:

  • Datum en tijd
  • Locatie
  • Zijn er gewonden?
  • Is er materiële schade?
  • Informatie van eventuele getuigen
  • Naam verzekerde
  • Informatie over het voertuig en eventuele aanhangwagen
  • Informatie over de verzekeringsmaatschappij
  • Informatie over de bestuurder
  • Een vragenlijst van 17 vragen per voertuig over de toedracht van het ongeluk.
  • Een situatieschets van de aanrijding.
  • Zichtbare schade
  • Eventuele extra opmerkingen
  • Handtekeningen

Let op: een schadeformulier heeft altijd twee voertuigen en moet dus ook door beide partijen bij een ongeluk worden ingevuld en ondertekend: Voertuig A en Voertuig B. Is er maar één voertuig betrokken? Dan vul je alleen de informatie van Voertuig A in.

Nadat zowel de voor- als achterzijde van het formulier ingevuld zijn stuur je het document zo snel mogelijk door naar je verzekeraar of tussenpersoon.

Is invullen schadeformulier verplicht?

Ja, het is na een ongeluk waarbij je betrokken bent altijd verplicht om een schadeformulier in te vullen. Zo kan de eventuele materiële en lichamelijke schade netjes financieel worden opgelost door de verzekeraars.

Wanneer je betrokken bent bij een botsing, met of zonder schuld en ook als het eenzijdig is, is het altijd verplicht om de politie op de hoogte te brengen. Dit kan online, maar het is vaak beter en sneller om even te bellen. Deze zijn zo niet alleen beschikbaar voor de eerstehulpverlening en om het verkeer eventueel te regelen, maar ook om te garanderen dat beide partijen het schadeformulier invullen en ondertekenen.

Hiervoor bel je het nummer 0900-8844 als er alleen materiële schade is. Zijn er echter gewonden? Bel dan altijd 112.

Andere tips bij een ongeluk?

Ben je betrokken bij een ongeluk? Daar zit je natuurlijk nooit op te wachten. Toch zijn er enkele tips om rekening mee te houden:

  1. Blijf kalm en word niet agressief. Niemand kiest ervoor om betrokken te zijn bij een ongeluk en heeft dat gewild. Probeer ook andere betrokken te kalmeren.
  2. Controleer altijd eerst of er gewonden zijn en bel altijd 112 als er gewonden zijn.
  3. Wanneer mogelijk, verplaats de voertuigen naar een veilige locatie.
  4. Verzamel gegevens van de andere betrokkenen en getuigen.
  5. Maak foto’s van het ongeluk. Denk hierbij ook aan verkeersborden, de locatie en relevante details.
  6. Vul het schadeformulier in.
  7. Neem contact op met je verzekeraar.
  8. Bewaar alle documentatie na het ongeluk.
  9. Blijf je last houden van het ongeluk, fysiek of mentaal, neem dan contact op met je huisarts.

Download direct het schadeformulier!

Heb je nog geen schadeformulier in de auto liggen? Download het schadeformulier dan vandaag nog gratis via Downloaden.nl en leg het in je auto voor het geval dat. Better safe than sorry!

Wellicht wil je toch iets anders downloaden uit de categorie: Algemeen.

Een mogelijk vergelijkbare gratis download is Shutdown8.