Uitwisseling in nieuwsgroepen: de beste Usenet downloads!
Usenet, ook wel bekend als nieuwsgroepen, is een netwerk wat wordt gebruikt voor tekstberichten wat is uitgegroeid tot een platform waar tegenwoordig veel downloads te vinden zijn. Hieronder geven we je een overzicht met programma's waarmee je het beste Usenet kunt gebruiken.
Beveiligde verbinding met hoge downloadsnelheid
Usenet bestaat al lang en wordt ook tegenwoordig nog veel gebruikt voor het uploaden en downloaden van bestanden. Door de jaren heeft Usenet flink wat ontwikkelingen doorgemaakt, zoals een verhoogde downloadsnelheid.
Let op, de downloadsnelheid is afhankelijk van de snelheid die je aan kunt via je internetprovider. Stem je Usenet pakket daarom af op je huidige internetsnelheid of neem een groter abonnement.
Een groot voordeel aan het gebruiken van Usenet is dat je alles privé kunt houden wat je uploadt en downloadt dankzij een beveiligde verbinding. Hieronder geven we je vijf suggesties, maar eerst vertellen we je hoe je een geschikte Usenet provider vindt.
Waar op letten bij kiezen Usenet provider?
Er zijn verschillende providers die Usenet aanbieden. De verschillen zitten hem in het volgende:
- Snelheid
- Aantal verbindingen
- Retentie (de tijd dat bestanden online blijven staan)
- Downloadlimiet
- SSL-mogelijkheid
De abonnementen bij Usenet providers zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Vaak ben je bij de goedkopere abonnementen beperkter in snelheid en retentie. Het opslaan van bestanden op de servers kost voor providers namelijk geld. Je kunt je voorstellen dat hoe langer zij de bestanden moeten bewaren, hoe hoger de prijs wordt. Voor jou als gebruiker is het voordelig als bestanden zolang mogelijk bewaard worden, omdat het aanbod dan groter is. Kortom, een afweging die je zelf moet maken.
Diverse Usenet providers bieden overigens ook een gratis proefabonnement. Ideaal om te testen welk platform goed bij je past.
5x gratis Usenet downloads
Hieronder stellen we vijf Usenet downloads aan je voor. Om ze te gebruiken dien je eerst een Usenet abonnement af te sluiten bij een externe aanbieder (provider). Daarvoor gebruik je deze Usenet vergelijker. Nadat je het Usenet abonnement hebt afgesloten kun je via een van de volgende downloads gebruikmaken van nieuwsgroepen.
1. Spotnet
Binnen no-time de nieuwste muziek, films, e-books, spellen en andere content binnenhalen? Spotnet is een gratis gebruiksvriendelijk en betrouwbaar programma waar je, afhankelijk van je provider, tot 1000 dagen terug kunt zoeken.
- Gratis
- Download voor Windows
- Gigantische database, voornamelijk met films, muziek en spellen
- Gebruiksvriendelijk overzicht van alle nieuwsgroepen
2. SABnzbd
Met het Nederlandstalige SABnzbd kun je downloaden via nieuwsgroepen. Tevens kun je eventuele reparaties aan bestanden uitvoeren. Dit opensourceprogramma kan dankzij de ingebouwde webinterface ook via de webbrowser bediend worden.
- Gratis
- Download voor Windows, MacOS en Linux
- Bestanden controleren, uitpakken en in de juiste map zetten
- Redelijk makkelijk in gebruik, ook voor beginners
3. Newsleecher
Met de Newsleecher browser heb je volledige ondersteuning van NZB-bestanden en kun je beschadigde bestanden automatisch repareren. Een bijzondere functie van Newsleecher is de SuperLeech Auto Download. Hiermee stel je een zoekwoord in. Wanneer dit zoekwoord in een nieuwsgroep verschijnt, dan wordt de download automatisch voor je gestart.
- Gratis
- Inclusief 14 dagen free trial van bijpassend Usenet abonnement
- Download voor Windows
- Moderne en gebruiksvriendelijke interface
- Downloaden vanaf meerdere servers (nieuwsgroepen) tegelijk
4. SpotLite
Het Nederlandstalige SpotLite is een aanvulling op bijvoorbeeld SpotNet of een andere nieuwsgroeplezer, waarmee je kan zien wat er door anderen op Usenet gevonden is. Je kunt met het programma zelf niet downloaden via nieuwsgroepen, maar je gebruikt het als een soort database waarin je heel snel kan zien waar een spot (bestand) zich bevindt.
- Gratis
- Download voor Windows, MacOS en Linux
- Snel zoeken naar spots / database
- NZB-bestanden genereren
5. GrabIt
Met GrabIt kun je van één server tegelijk downloaden, waarbij de bestanden automatisch gerepareerd (indien nodig) en uitgepakt worden. GrabIt wordt ook wel geadviseerd als gemakkelijkste programma voor beginners. Het is dankzij de enkele serverdownload beperkter vergeleken met andere programma’s. Het wordt veel gebruikt voor het downloaden van films of afleveringen, waarbij alle kleine bestanden die bij de NZB-bestanden zitten (zoals inhoudsopgave en ReadMe), achterwege gelaten worden. Dit scheelt schijfruimte op je computer.
- Gratis
- Download voor Windows
- Vanaf één server tegelijkertijd downloaden
- Heeft een handige zoekfunctie
- Aan te raden voor Usenet beginners
Ben je nog op zoek naar andere Usenet programma’s, bijvoorbeeld voor het repareren van kapotte PAR-bestanden? Hier vind je het volledig overzicht van Usenet downloads.
Unix User Network
De naam Usenet staat voor Unix User Network en is afgeleid van Unix, het besturingssysteem waar het oorspronkelijk op is gebaseerd. Het is ontstaan als tekstueel discussieplatform, vergelijkbaar met de fora van tegenwoordig. Ondertussen is Usenet uitgegroeid tot een netwerk voor de uitwisseling van tekstberichten en binaire bestanden.
Een binair bestand is een digitaal bestand dat is opgebouwd uit codes (ruwe data), waarin elke positie van het computerbestand alle denkbare bitcombinaties kan bevatten. Een binair bestand (niet-tekstbestand) is in principe betekenisloos, totdat de gebruiker met een algoritme bepaald wat ermee moet gebeuren, zoals het omzetten in beeld of geluid.
Network News Transfer Protocol
Usenet behoort tot een van de oudste computernetwerk communicatiesystemen en daarom kun je het ook wel zien als de start van het internet. Het werd ontwikkeld tussen 1979 en 1980 voor de Duke Universiteit zodat computers met elkaar konden bellen via het telefoonnet. Veel universiteiten hadden in die tijd computers met het besturingssysteem Unix, zodat steeds meer mensen gebruik konden gaan maken van Usenet.
In de beginjaren werd vooral het UUCP-protocol gebruikt om gegevens via Usenet uit te wisselen. Na de geboorte van internet in 1983 werden werd steeds vaker het NNTP-protocol gebruikt, waardoor gegevens via het internet uitgewisseld konden worden. Dit Network News Transfer Protocol verwijst naar de manier waarop de verschillende servers data uitwisselen. De servers zijn aan elkaar verbonden en synchroniseren data, waardoor je razendsnel bestanden kunt delen.