Wondershare Filmora X vs FilmoraPro: wat is het verschil?

Fan van aanbieder Wondershare en twijfel je tussen Filmora X en FilmoraPro? Hoewel de namen veel op elkaar lijken is het belangrijk om te weten dat dit twee hele verschillende programma’s zijn. We lichten beknopt de verschillen toe, zodat je zelf een keuze kunt maken welke van deze twee het beste bij je past.

man met camera op strand

Wat is Filmora X?

Filmora X is een video editing tool die je ook wel kunt zien als alternatief voor Windows Movie Maker en iMovie. Het is een gebruiksvriendelijk programma waarmee je heel gemakkelijk effecten, filters en titels toevoegt. De kunt color grading toepassen en achtergronden aanpassen (green screen). De tool heeft 4k- en GIF-ondersteuning.

Filmora X heeft als doelgroep de hobbymatige gebruiker die een handige tool zoekt voor het doen van videobasisbewerkingen, bijvoorbeeld voor video’s op YouTube.

Wat is FilmoraPro

FilmoraPro is ook een video editing tool, maar dan een die zich richt op professionals. Naast basisbewerkingen kun je ook diep ingaan op precisiewerk. Zo kun je automatische stabilisatie toepassen, geluiden aanpassen en ruis weghalen en fades toevoegen. Ook dit programma van Wondershare is gebruiksvriendelijk, maar door de geavanceerde opties is het wel iets lastiger in gebruik dan Filmora X.

FilmoraPro heeft als doelgroep de professionele videobewerkers, die tot in detail hun video’s willen perfectioneren.

Filters en kleuren

Beide programma’s hebben opties tot het aanpassen van kleuren. Zo kun je bij Filmora X automatische color matching toepassen. Bij FilmoraPro krijg je tevens toegang tot professionele kleurenwielen, waarbij je de balans tussen verschillende clips tot in detail kunt afstemmen.

Animaties maken

Met Filmora X kun je met één klik een preset toevoegen voor het creëren van een animatie. Bij FilmoraPro kan dat veel gedetailleerder. Je kunt vrijwel ieder aspect van ieder effect aanpassen, van positie tot grootte en transparantie.

Video-effecten aanpassen

In Filmora X kun je video-effecten inladen. Denk aan filters en overgangen. Bij FilmoraPro kan dit uiteraard ook, maar hier kun je ze ook nog eens tot in detail customizen. Zo maak je een unieke video die afwijkt van standaard effecten, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Geluiden toevoegen en optimaliseren

Bij Filmora X krijg je toegang tot een bibliotheek met rechtsvrije muziek. Deze kun je onbeperkt gebruiken. Je kunt ook je eigen geluiden inladen. Groot voordeel aan FilmoraPro is dat je ook vanuit de tool geluid kunt opnemen. Je kunt al het geluid automatisch laten afstemmen en je kunt alle ruis perfect weghalen. Zo ga je voor een betere audiokwaliteit.

Systeemeisen

Wat dan wel weer opvalt aan deze tools is dat je Filmora X bij oudere versies van besturingssystemen kunt gebruiken in vergelijking met FilmoraPro.

  • Filmora X: vanaf Windows 7 en macOS X 10.11
  • FilmoraPro: vanaf Windows 8 en macOS X 10.13

Prijzen van Filmora tools

Zoals je wellicht al verwacht is het professionele FilmoraPro wat prijziger dan Filmora X. Het goede nieuws is dat ze allebei niet heel prijzig zijn. Je kunt kiezen tussen een jaarabonnement en een lifetime abonnement. Je krijgt hierbij altijd toegang tot de laatste updates, alsook technische support.

  • Filmora X jaarabonnement: $39,99 (Windows) & $44,99 (Mac)
  • Filmora X lifetime plan: $69,99 (Windows & Mac)
  • FilmoraPro jaarabonnement: $89,99 (Windows & Mac)
  • FilmoraPro lifetime plan: $149,99 (Windows & Mac)

Gratis Filmora X en FilmoraPro proberen

Wat opvalt aan de prijzen van Filmora is dat je voor minder dan het dubbele van het jaarabonnement de rest van je leven gebruik kunt maken van de tools. Maar vóór je een tool aanschaft waar je misschien nog nooit mee hebt gewerkt, wil je het vast en zeker eerst gratis proberen. En wij hebben goed nieuws, want dat is mogelijk!

Je kunt de gratis versies onbeperkt blijven gebruiken. Er zit een keerzijde aan en dat is dat er een watermerk verschijnt op je opgeslagen video’s. Dat is op zich geen ramp, want wanneer je de betaalde versie aanschaft dan kun je alle reeds gemaakte video’s automatisch laten omzetten naar je creatie zonder watermerk. Je kunt dus eerst eens testen wat je van deze tools vindt, alvorens je de knoop doorhakt. Wij zeggen doen!

Filmora X gratis proberen

FilmoraPro gratis proberen

Conclusie: FilmoraPro of Filmora X of alternatief?

Welke Filmora Wondershare tool het beste bij je past hangt heel erg af van je doelen en wensen. Wil je een professionele video maken dan valt de keuze overduidelijk op FilmoraPro. Hoef je alleen wat basisbewerkingen te doen, bijvoorbeeld voor het maken van social mediafilmpjes, dan zouden we Filmora X juist aanraden omdat deze gemakkelijker is in gebruik (doordat deze minder bewerkingsopties heeft).

Gelukkig kun je ze allebei gratis testen en hoef je vooralsnog niet te kiezen. Beslis wat je eigen voorkeur heeft en kies je favoriete videobewerkingstool van Filmora. Sluiten ze allebei niet aan bij je wensen? Dan zijn er overigens nog veel meer alternatieven. Neem dan eens een kijkje bij Adobe Premiere Pro, Pinnacle Studio of Magix Video Deluxe.