Alles over in-app aankopen
Je hebt het vast ooit meegemaakt: je downloadt een gratis app op je telefoon of tablet en na een tijdje krijg je een melding dat je extra dingen kunt kopen die je helpen in het spelletje of je extra functionaliteiten geven. Dit noemen we in-app aankopen. Maar wat houdt dit eigenlijk in en waar moet je goed op letten bij apps die in-app aankopen aanbieden? We vertellen je er alles over bij Downloaden.nl.
Wat zijn in-app aankopen?
In-app aankopen zijn extra’s die je binnen een app kunt kopen. Dit kunnen bijvoorbeeld extra levens in een spelletje zijn of nieuwe functies in een programma. Een ander goed voorbeeld is dat sommige apps aanbieden dat je de app kunt gebruiken zonder reclames tegen een bepaalde vergoeding. Veel van deze apps zijn in eerste instantie gratis te downloaden, maar ze verdienen hun geld door in-app aankopen aan te bieden.
In-app aankopen komen met name voor bij smartphone games. Ook in andere apps zoals fitness apps, foto editors en muziek apps komen ze echter regelmatig voor. Soms gaat het om een eenmalige aankoop, maar het kan ook een abonnement zijn waarbij je maandelijks moet betalen.
Een voorbeeld dat veel voorkomt is een spel waarin je edelstenen of munten kunt kopen om sneller vooruit te komen. Zonder deze aankopen kan het spel trager of moeilijker aanvoelen. Andere apps laten je dan weer betalen om reclames te verwijderen, zodat je ongestoord kunt spelen of werken. Weer andere apps geven je exclusieve functies die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die hiervoor betalen.
Soorten in-app aankopen
We kunnen in principe drie soort in-app aankopen onderscheiden:
- Consumptiegoederen: Sommige aankopen zijn eenmalig en verdwijnen na gebruik, zoals extra levens of muntjes in een spel.
- Niet-consumptiegoederen: Aankopen die beschikbaar blijven, zoals een premium versie van een app zonder reclame.
- Abonnementen: Waarbij je betaalt voor bepaalde functies of om überhaupt toegang te krijgen tot de functionaliteiten van de app, zoals Spotify Premium of Netflix.
Voordelen in-app aankopen
Een groot voordeel van in-app aankopen is dat je op deze manier veel apps gratis kunt proberen. Hierdoor kun je ontdekken of een app je bevalt voordat je betaalt voor bijvoorbeeld extra functies. Die extra functies of premium versies kunnen de app ook leuker en handiger maken als je hem graag wilt blijven gebruiken, maar nét een beetje meer wilt. Vind je de app wel handig, maar de reclames storend? Vaak kun je deze ook verwijderen met een in-app aankoop.
Nadelen in-app aankoop
Toch kleven er ook behoorlijk wat nadelen aan dit soort apps. Kleine bedragen lijken onschuldig, maar als je vaak aankopen doet kan het toch snel aardig in de kosten lopen. Sommige apps gebruiken daarbij slimme trucs om je over te halen tot aankopen. Ze laten bijvoorbeeld een aanbieding zien die maar kort beschikbaar zijn, zodat je sneller beslist in een opwelling.
Kinderen kunnen daarbij ook gemakkelijk te verleiden zijn om in-app aankopen te doen als de betaalopties niet goed beveiligd zijn. Dit leidt ook tot enkele ethische vraagstukken, waar we niet verder op in zullen gaan bij Downloaden.nl. Het is daarom belangrijk om goed op te letten of hier maatregelen tegen te nemen zijn bij apps die je kinderen gebruiken.
Sommige apps werken volgens het ‘freemium’-model. Dit betekent dat de basisversie van de app gratis is, maar de leukste of handigste functies achter een betaalmuur zitten. Dit kan frustrerend zijn als je een app intensief gebruikt en merkt dat je eigenlijk moet betalen om alles eruit te halen.
Apps die veel in-app aankopen hebben kunnen soms ook verslavend werken. Dit is voor het geval bij mobiele games, waar je steeds kleine bedragen uitgeeft om verder te kunnen spelen. Dit fenomeen noemen we ook wel ‘pay-to-win’. Dit omdat spelers die betalen een groot voordeel hebben ten opzichte van mensen die gratis spelen. Dit kan frustrerend zijn als je een spel puur voor je plezier koopt.
Hoe voorkom je ongewenste uitgaven?
Wil je voorkomen dat je per ongeluk veel geld uitgeeft aan apps? Zorg er dan voor dat je een wachtwoord of vingerafdruk nodig hebt voor elke aankoop. Zo voorkom je dat jij (of je kind) zonder na te denken geld uitgeeft. Dit is vooral prettig bij apps die je vaak proberen over te halen met aanbiedingen. Ook kun je een limiet instellen op je account om te voorkomen dat de kosten oplopen of simpelweg geen bankrekeningnummer, creditcard of PayPal koppelen.
Een handige tip is daarnaast om altijd recensies te lezen voordat je een app downloadt. Andere gebruikers laten vaak weten of een app overdreven veel in-app aankopen heeft, zeker als ze hierdoor een negatieve ervaring hebben gehad. Let daarnaast op de kleine lettertjes bij abonnementen, want sommige worden automatisch verlengd zonder dat je daar een duidelijke melding van krijgt. Regelmatig je abonnementen controleren kan verrassingen heirbij voorkomen.
Bekende apps met in-app aankopen
Sommige populaire apps verdienen hun geld met in-app aankopen, terwijl andere volledig gratis zijn. Vaak krijg je advertenties op je scherm te zien of te horen als je een gratis app gebruikt, zoals bij Spotify of Youtube. Veel games gebruiken een systeem waarbij je sneller vooruit kunt komen door te betalen, maar dit is niet altijd noodzakelijk om van de app te genieten. Ook hierbij krijg je dan vaak echter wel reclames te zien. Bekende voorbeelden hiervan zijn Candy Crush en Clash Royale.
Bekende apps zonder in-app aankopen
Daarentegen zijn er zeker ook apps die helemaal gratis zijn en geen enkele in-app aankoop aanbieden. Wikipedia is bijvoorbeeld een goed voorbeeld en biedt gratis toegang tot miljoenen artikelen zonder advertenties of betaalde opties. Kleine disclaimer: je kunt wel doneren, maar je hebt hier zelf geen enkel voordeel door. Een ander voorbeeld is Signal, een privacy-vriendelijke chat-app zonder verborgen kosten. En ook Google Maps blijft een van de meest uitgebreide navigatie-apps zonder dat je ergens voor hoeft te betalen.
Hoe om te gaan met apps met in-app aankopen
In-app aankopen kunnen soms handig en leuk zijn, maar het is wel belangrijk om bewust met je geld om te gaan. Ze kunnen je ervaring met de app verbeteren, maar ook onbedoeld veel geld kosten. Ga hier slim en bewust mee om en leg dit ook uit aan je kinderen, zodat je geen onverwachte uitgaven hebt.
Wil je meer handige tips over apps en downloaden? We verzamelen de beste apps en handigheidjes voor je op Downloaden.nl. We helpen je graag om veilig en slim gebruik te maken van programma’s en apps!