Tips en stappenplan om zelf een mobiele app te maken

Het aantal mobiele applicaties neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Spelletjes, nieuwssites, handige tools, et cetera, het aanbod is eindeloos. Zit jij met een leuk idee in je hoofd of is het je droom om zelf een app uit te brengen? Volg dan het onderstaande stappenplan en ga aan de slag.

app store op ipad

Denk na over én onderzoek je mobiele app idee

Elk succes begint met een goed idee. Wellicht zit je al jaren te broeden op het perfecte app concept, of heb je slechts een denkrichting of weet je nog helemaal niet hoe of wat. In elk geval is het slim om eens onderzoek te doen. Als je app idee ontwikkeld wordt, in hoeverre is het dan uniek? Wie is je doelgroep en wie zijn je concurrenten? En wat heeft jouw app dat anderen niet hebben? Waarom moet (of wil!) men jouw app downloaden? Zorg dat je dit alles helder hebt, zodat je kunt bepalen of jouw idee ook echt een goed idee is.

Breng het verdienmodel overzichtelijk in kaart

Verder niet onbelangrijk: Wat is het verdienmodel en hoe ga je je app in de toekomst aan de man brengen? Houd er rekening mee dat je een kleine bijdragen aan abonnementskosten moet afstaan aan Apple of Google. Bovendien hebben deze platformen een aantal regels opgesteld waar je aan moet voldoen. Denk je dat jouw idee niet genoeg geld oplevert of niet voldoet aan de regels, dan is het nu tijd om je idee nog bij te schaven. Qua opbrengsten kun je denken aan advertenties, in-app aankopen of fee op online shopping diensten.

Beslis wie wat precies aan de app gaat ontwikkelen

Een app ontwikkelen doe je niet zomaar en het is dan ook belangrijk om goed na te denken over de stappen. Je kunt het stappenplan in dit artikel volgen, maar wie weet heb je gewoon een tof idee en heb je verder geen behoefte om over de uitwerking na te denken. In dat geval kun je het gehele proces aan een professional overlaten. Belangrijk dus om na te denken in hoeverre je bij het complete proces betrokken wilt zijn, of dat je alleen je idee wilt achterlaten bij een specialist en verder het app maken van begin tot eind wil uitbesteden.

Werk het functionele ontwerp uit

Het is natuurlijk wel zo leuk dat jouw app idee in kaart wordt gebracht op basis van schetsen. Je hebt nu waarschijnlijk al deels in je hoofd zitten hoe het eruit moet komen zien, maar slimmer is het om het ook visueel uit te werken. Dat kan zonder code en programmeertaal, dus alleen door middel van visuals. Denk na over het hoofdmenu, de tabbladen binnen de app, kleuren, waar de afbeeldingen, teksten en knoppen komen en hoe iemand zo snel mogelijk kan begrijpen hoe de app werkt (eventueel een beginnerstutorial). Door hier actief mee aan de slag te gaan is de kans groot dat je zelf tegen valkuilen aanloopt die je nog eenvoudig bij kunt stellen alvorens het programmeren van start gaat.

Tijd om de app te ontwikkelen

Nu het fundament van de nieuwe app gezet is, is het tijd voor het programmeren ervan. Als je hier zelf erg handig mee bent dan kun je het natuurlijk zelf doen. Veel apps zijn echter bedacht door mensen die zelf niet met code aan de slag kunnen. Gelukkig kun je development gewoon uitbesteden. De basis staat immers al, dus je kunt aan de programmeur precies laten zien wat je wilt en hoe het de bedoeling is. Een ervaren app ontwikkelaar kan overigens ook nog meedenken over het optimaliseren van het gebruiksgemak. Je kunt overigens ook gebruik maken van een app builder (zoals Apple pie of AppMachine), maar dan moet je er wel rekening mee houden dat er flink wat begrenzingen zijn. Voor het ontwikkelen van een professionele app komt professioneel development beter van pas.

Testen, nog meer testen en uiteindelijk op naar de final app!

Nadat je app klaar is ga je hem natuurlijk nog niet meteen promoten. Nee, het is belangrijk dat je eerst flink gaat testen. Niet alleen op je eigen smartphone, maar ook op die van anderen. Werkt het goed op verschillende formaten schermen, waaronder ook tablets? Zitten er nog bugs in en welke functies blijken achteraf toch nog net wat gebruiksvriendelijker te kunnen? Uiteraard kun je later nog updates doen, maar de basis moet gewoon in één keer goed staan. Vraag ook onafhankelijke gebruikers naar hun ervaring en probeer ook echt kritisch naar je app te kijken. Leg verschillende meningen naast elkaar en blijf optimaliseren totdat de app volgens jou én testgebruiker tot in de puntjes uitgewerkt is.

Time to publish

Als de app gereed is dan kun je hem daadwerkelijk gaan publiceren en aanmelden bij bijvoorbeeld Google Play Store en/of App Store. Je kunt blijven door ontwikkelen op basis van gebruiksreviews en zo steeds je app nóg beter en uitgebreider maken. Succes!