Wat is het nut van cleantools?
Er bestaan verschillende tools voor het opschonen van je PC, sterker nog: wij hebben er bij Downloaden.nl zelfs een hele categorie “Computer opschonen” voor gecreëerd. Wat is echter precies het nut van deze tools en wat zijn de mogelijkheden van zo’n tool? We leggen het je uit, inclusief welke tool je het best kunt gebruiken.
Wat is een cleantool?
Een cleantool is een programma of een stukje software dat je gebruikt om je computer op te schonen. Het verwijdert bijvoorbeeld ongebruikte bestanden, tijdelijke gegevens die zijn blijven staan, registers, internetgeschiedenis en andere documenten en bestanden die onnodig of ongewenst zijn.
Wat is het nut van een cleantool?
Het gebruik van een cleantool kan je systeem gezonder en efficiënter maken, waardoor het je gebruikservaring van je computer kan verbeteren. Een cleantool maakt in feite letterlijk je computer schoon, er zijn een aantal toepassingen en redenen hiervoor. Een overzicht:
- Computer sneller maken: Heb je het idee dat je computer langzaamaan minder goed is gaan presteren? Dan kan een cleantool hier mogelijk bij helpen. Dit kan bereikt worden door het verwijderen van ongebruikte programma’s, het aantal programma’s dat bij het opstarten gestart wordt verminderen en het handmatig starten van schijfdefragmentatie. Daarmee maakt het de computer niet alleen tijdens het gebruik sneller, maar kan het er ook voor zorgen dat de computer sneller opstart.
- Opslagruimte vrijmaken: Kom je opslagruimte tekort op je computer of wil je simpelweg je computer eens wat opschonen? Dan kan een cleantool hierbij helpen door het verwijderen van tijdelijke bestanden die toch achter zijn gebleven en door ongebruikte programma’s en documenten te verwijderen.
- Systeem stabieler maken: Een cleantool helpt om je register op te ruimen. In het register vind je instellingen van zowel software als hardware. Een cleantool helpt dit soort instellingen opruimen voor hardware of software die je niet meer gebruikt. Dit maakt je computer stabieler, doordat het hier dan geen rekening meer mee hoeft te houden.
- Bescherming van je privacy: Met een cleantool kun je bestanden zoals cookies, privégegevens en je internetgeschiedenis verwijderen. Sommige van deze gegevens worden niet alleen opgeslagen in je browser, maar ook op je systeem. Met een cleantool ruim je deze op, waardoor je je privacy beter kan waarborgen.
Steeds vaker is het zo dat een operating systeem, zoals Windows en Mac, een deel van de functies van een cleantool automatisch al toepast. Zo wordt schijfdefragmentatie (herorganiseren van de harde schijf voor efficiënter werken) vaak al automatisch nu en dan uitgevoerd. Daarmee neemt het nut van een cleantool op een nieuwe computer wat af. Echter is een dergelijke tool nog steeds nuttig, zeker met het oog op privacy en het lokaliseren van bestanden en programma’s die al lange tijd niet meer worden gebruikt.
Kies voor een vertrouwde cleantool!
Wanneer je een cleantool gaat installeren en gebruiken, is het erg belangrijk om een gerenommeerde en betrouwbare tool te gebruiken. Een cleantool kan in sommige gevallen namelijk ook schade aanrichten, bijvoorbeeld wanneer hij zeer belangrijke bestanden voor de werking van je computer identificeert als te verwijderen. Ook kan een cleantool zelf erg hardnekkig zijn om te verwijderen en zelf veel onnodige bestanden aanmaken. Een berucht voorbeeld hiervan is MacKeeper.
Kortom, zorg dat je kiest voor een tool die zich bewezen heeft en let altijd zeer goed op wat je verwijdert of opschoont. Blijf goed lezen en bij twijfel of wanneer je niet weet wat iets is: verwijder het niet! Heb je helemaal geen verstand van computers en wat wel en niet belangrijk is? Dan kun je beter niet zelf aan de slag gaan met een cleantool, maar dit overlaten aan iemand die wel weet wat hij of zij doet.
Windows opschonen – Beste cleantool
Wil je je Windows computer opschonen, dan zijn er zeer veel beschikbare cleantools die je hierbij kunnen helpen. Bij Downloaden.nl hebben we veel van deze tools geprobeerd en we raden je aan om te kiezen voor CCleaner. Deze heeft zowel een gratis variant als een betaalde versie. Met de gratis versie maak je je computer sneller, bescherm je je privacy en kun je handmatig scannen wanneer je dat wilt. Met een betaald versie kun je controles inplannen zodat je hier geen omkijken meer naar hebt en defragmenteren op Windows.
Belangrijk om te weten is bovendien dat CCleaner volledig in het Nederlands te gebruiken is. Dat maakt het toch wat gemakkelijker om te begrijpen wat hij precies van je vraagt of wat hij doet, ook als je prima Engels spreekt.
We raden je aan om CCleaner te gebruiken in combinatie met Recuva, wat van dezelfde makers is. Hiermee kun je bestanden die je per ongeluk verwijderd hebt later toch weer terughalen in veel gevallen. Dat is handig wanneer je een foutje hebt gemaakt of wanneer je je later bedenkt iets tóch nodig te hebben.
De makers van CCleaner zijn ook de ontwikkelaars van Speccy (maakt rapportages van je geïnstalleerde hardware, waardoor je hier fouten in kunt vinden of op kunt schonen) en Defraggler (defragmenteren op Windows). Wanneer je kiest voor de betaalde versies van deze tools kun je een voordeliger combi-abonnement aanschaffen waar je alle vier deze tools in vindt.
Mac opschonen – Beste cleantool
Mac is op zichzelf als een wat schoner en efficiënter systeem dan Windows. Dit komt doordat Mac een zogenaamd gesloten systeem is, waarbij je expliciet toestemming moet geven voordat iets geïnstalleerd wordt. Ook bestaat er sowieso minder malware en andere troep voor Mac, simpelweg omdat het minder gebruikt wordt dan Windows.
Over welke tool je voor opschonen van Mac het beste kunt gebruiken kunnen we ook hier zeer kort zijn: kies voor CCleaner. Dit omdat deze tool voor zowel Windows als Mac te gebruiken is en het een betrouwbare en door ons geteste keuze is.