Parallels vs Boot Camp: Windows gebruiken op Mac
Eerder legden we je al uit dat het mogelijk is om Windows te installeren op een Mac-computer en andersom niet. Wanneer je gebruikt wilt maken van Windows op je Mac, dan bestaan hiervoor twee bekende tools: Boot Camp en Parallels, maar welke is beter geschikt voor jou?
Wat is Boot Camp?
Boot Camp is een stukje software dat ontwikkeld is door Apple zelf en je in staat stelt om Windows 10 te installeren op een Mac. Tijdens het opstarten van de computer krijg je dan de keuze om te kiezen voor het starten van Windows óf MacOS.
Wat is Parallels?
Ook met de software Parallels is het mogelijk om Windows te draaien op een Mac-computer. Zo kun je dus ook met Parallels probleemloos alle Windows-only software gebruiken op je Macbook of iMac.
Het verschil tussen Parallels en Boot Camp
Het belangrijkste verschil tussen Parallels en Boot Camp zit hem in de manier van gebruik. Bij Boot Camp is het zo dat je dus kiest voor het ‘booten’ van Windows óf MacOS. Je kunt ze niet naast elkaar gebruiken. Bij Parallels daarentegen wordt nog steeds MacOS opgestart, maar is het mogelijk om Windows te openen in een apart venster. Zo kun je dus ook programma’s en documenten van MacOS naar Windows verslepen.
Een ander belangrijk verschil is dat Boot Camp gratis software is voor Mac-gebruikers. Parallels daarentegen is 14 dagen gratis te gebruiken, maar kost vervolgens eenmalig €79,99 om het te kunnen blijven gebruiken. Geen enorm bedrag, maar het kan doorslaggevend zijn wanneer je twijfelt.
Er zijn echter nog veel meer verschillen, daarom leggen we graag de voordelen en nadelen van de programma’s aan je uit.
Voordelen Boot Camp vs Parallels
- Zoals gezegd is Boot Camp gratis te gebruiken. Bij Parallels is dat slechts tijdelijk het geval.
- Doordat je bij Boot Camp kiest voor Windows óf Mac is dit minder intensief voor je computer en dus ook geschikt voor wat oudere computers. Het gelijktijdig draaien van twee besturingssystemen bij Parallels kost veel rekenkracht. Bij Boot Camp is Windows dus doorgaans sneller.
- Bij Parallels kun je tegen compatibiliteitsproblemen aanlopen met randapparatuur en drivers. Het is namelijk een zogeheten Virtual Machine, waarbij je feitelijk nog steeds Mac gebruikt. Boot Camp heeft hier minder last van doordat het direct op de hardware wordt geïnstalleerd.
Voordelen Parallels vs Boot Camp
- Boot Camp werkt alleen maar op Mac-computers met een Intel processor. Het werkt dus niet op de nieuwere modellen met een processor van Apple zelf, zoals de M1 en M2. Met Parallels kan dat wel! Heb je dus een Mac met een Apple chip, dan kun je niet kiezen voor Boot Camp.
- Met Boot Camp installeer je Windows 10, inmiddels een verouderde versie. Bij Parallels is het ook mogelijk Windows 11 te installeren. Bovendien is het mogelijk updates te kopen of een abonnement te nemen om altijd de laatste update te ontvangen.
- Met Parallels kun je gelijktijdig verschillende besturingssystemen draaien. Zo is deze niet alleen geschikt voor Windows op een Mac, maar zijn ook Linux en oudere versies van MacOS mogelijkheden.
- Je kunt de besturingssystemen gelijktijdig naast elkaar draaien in aparte vensters. Bij Boot Camp kies je altijd één van de twee tijdens het opstarten.
- Parallels biedt de mogelijkheid om snapshots te maken. Zo kun je altijd terug naar een eerdere versie van je installatie, mocht er iets misgaan.
- Boot Camp kan niet gebruikt worden op Macs ouder dan 2012.
- Voor Boot Camp heb je een lege USB-stick of CD/DVD nodig van minimaal 16GB als opstartschijf.
Windows licentie altijd nodig!
Belangrijk is dat je altijd een officiële licentie van Windows nodig hebt, ongeacht of je nu Boot Camp of Parallels kiest. Dit kan zowel in de vorm van een CD/DVD als een Windows download. Heb je geen licentie, dan moet je dus in ieder geval rekening houden met deze kosten om gebruik te maken van Windows op een Mac.
Dus, Parallels of Boot Camp?
De keuze tussen Parallels en Boot Camp is er ten eerste een van de manier hoe je het wilt gebruiken. Wil je de besturingssystemen naast elkaar kunnen draaien om snel te kunnen switchen? Of wil je simpelweg tussen een van beide kiezen, waarbij ze niet met elkaar kunnen communiceren, maar je wel betere prestaties hebt?
Het is daarnaast dus vrij cruciaal dat je niet altijd gebruik kúnt maken van Boot Camp als je een nieuwere Mac hebt. Over het algemeen raden we je aan om in ieder geval voor Parallels te kiezen als je Mac nog relatief nieuw is, zeg twee of drie jaar oud. Heb je een oudere Mac, maar niet ouder dan 2012, dan raden we je aan alleen voor Boot Camp te kiezen als je dedicated gebruik wilt maken van Windows.