Presenteren met Prezi: de voordelen + zo werkt deze gratis presentatietool
Prezi behoort momenteel tot een van de populairste presentatietools en dat is niet voor niets! Met deze gratis software tover je iedere presentie om tot een creatief hoogstandje. Waarom ook jij gratis Prezi moet gebruiken voor je presentaties? Na het lezen van dit artikel weet je alles over de werking en voordelen van Prezi en kun je er direct zelf mee aan de slag!
Gratis presentatiesoftware
Prezi is een online programma voor het maken van creatieve presentaties, zoals afstudeerpresentaties, spreekbeurten, sollicitaties, colleges of zakelijke voorstellen en brainstorms. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft PowerPoint voor diavoorstellingen, is de software van Prezi Basic gratis in gebruik, inclusief vele templates om uit te kiezen.
Hoe kun je Prezi gratis gebruiken? Download gratis Prezi voor Windows, MacOS, Android en iOS hier op Downloaden.nl.
Hoe werkt Prezi?
Nog nooit gewerkt met Prezi? Het programma is wat dat betreft totaal niet moeilijk in gebruik en zelfs als je er nog nooit eerder mee hebt gewerkt, zet je binnen no-time een creatieve presentatie in elkaar. Onderstaand Prezi stappenplan helpt je op weg.
1. Maak een gratis Prezi account aan
Voor het aanmaken van een account heb je slechts een e-mailadres en wachtwoord nodig. Maak hier je account aan.
2. Start een nieuwe presentatie: template vs. lege canvas
In het hoofdmenu zie je een overzicht van je gemaakte presentaties. Als je voor de eerste keer met de presentatiesoftware werkt dan start je een nieuwe presentatie. Je kunt nu kiezen tussen tal van vaste templates met strakke vormgeving.
Je kunt een vaste template zo laten, maar je kunt deze ook nog verder bewerken, bijvoorbeeld als je afbeeldingen en tekst wilt toevoegen. Wil je helemaal vanaf nul beginnen, start dan een blanke Prezi.
3. Tijdlijn inrichten
Bij het inrichten van Prezi zie je een overzicht van de canvas. Bij een vaste template is de volgorde van de slides ook al weergegeven. Door op de betreffende slide te klikken kun je deze inrichten met tekst, afbeeldingen en video.
De frames kun je qua volgorde aanpassen door ze simpelweg te verslepen. Ook kun je nieuwe slides toevoegen in iedere gewenste vorm. Voeg linksboven bij de tijdlijn een nieuwe frame toe en klik op ‘edit path’ om de nieuwe frames toe te voegen aan je tijdlijn.
4. Invoegen, opmaken en finetunen
Per frame ben je vrij in wat je toevoegt aan content, zoals:
- Tekst in verschillende lettertypen, grootte, kleur, cursief of bold, uitgelijnd of als opsomming
- Afbeeldingen en video’s, zelfs vanuit PDF’s en YouTube
- Pijlen, lijnen en grafieken
- Voice-over of achtergrondmuziek
Ook de achtergrond van het totale canvas kun je aanpassen. Het canvas maak je zo groot en uitgebreid als je zelf wilt.
5. Opslaan, delen en presenteren
Tijdens het bewerken wordt je presentatie automatisch online opgeslagen. Is je Prezi presentatie ready to score? Je kunt je presentatie testen door rechtsboven op ‘Present’ te klikken. Eventueel kun je daarna nog aanpassingen uitvoeren.
Als je helemaal tevreden bent, sla je de presentatie voor de zekerheid nog een keer op. Je kunt je canvas downloaden als PDF, delen via e-mail of Facebook of direct beginnen met presenteren. Wil je op een later moment presenteren? Je canvas staat in de cloud en is daarom via ieder device beschikbaar als je inlogt met je account. Als je liever offline werkt dan zijn er ook mogelijkheden om offline te presenteren.
De voordelen van Prezi
Prezi is een goede keuze voor het opzetten van je creatieve presentaties. We zetten hier de Prezi voordelen kort voor je op een rijtje.
- Innovatieve software met veel mogelijkheden voor het creatief opzetten van je presentatie.
- Iedereen kan met Prezi aan de slag, zelfs als je geen pro bent in het werken met computersoftware. Het is eenvoudig te leren en te gebruiken. Hert programma is beschikbaar in het Nederlands.
- Prezi kan zowel online als offline gebruikt worden. Door online Prezi presentaties op te slaan, kun je ze openen vanaf iedere locatie.
- Gratis in gebruik en je hebt ook nog eens enorme keuze qua templates, zowel speelse als professionele templates en alles wat daartussenin zit.
- Veel vrijheid qua opmaak en aanpassen van de volgorde en opmaak van frames. Het canvas is oneindig groot en je kunt gemakkelijk focus leggen waar je maar wilt.
Kortom, door te werken met Prezi kies je voor creatieve vrijheid en lever je een visueel aantrekkelijk resultaat.
Prezi als vervanger van video’s
Een Prezi presentatie kun je gemakkelijk uploaden op je website en wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als vervanger van video’s. Zo kun je je product of dienst introduceren op creatieve wijze. Het voordeel van een Prezi tegenover een video is dat men er op eigen tempo naar kan kijken en door de informatie heen kan gaan.
Prezi versus PowerPoint
Voordat Prezi op de markt kwam, was Microsoft PowerPoint hét leading programma als het ging om presenteren. Het maken van professionele slideshows wordt nog steeds veel gedaan met het vertrouwde PowerPoint en daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Toch is zooming software Prezi zeker het overwegen waard als je houdt van vernieuwing.
Met Prezi heb je meer mogelijkheden qua visuele effecten en de volgorde van dia’s. Je creatieve vrijheid is groter, je kunt je publiek beter in de presentatie trekken, het is gratis in gebruik en door het werken in de cloud ook nog eens beschikbaar waar en wanneer je maar wilt.
Ben je gewend om te werken met Microsoft PowerPoint? Je hoeft deze presentatiesoftware zeker niet 100% te vervangen, maar het is wel een aanrader om op zijn minst één keer met Prezi te werken, om zelf de voordelen van deze creatieve tool te ervaren. Zo kun je je eigen voorkeur achterhalen en steeds per presentatie bepalen welke tool je daar het meest geschikt voor vindt.
Upgrade Prezi voor extra functies
Naast gratis Prezi Basic biedt de software ook betaalde upgrades. Let op, deze zijn zeker niet noodzakelijk voor het neerzetten van creatieve en professionele presentaties! Ze bieden je gewoonweg een aantal extra functies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van het programma, maar die voor sommige gebruikers wel een pre zijn.
Met deze extra functies kun je denken aan het toevoegen van je voorgeprogrammeerde kleurenschema’s, het maken van presentatie aantekeningen binnen het programma, het aanpassen van afbeeldingen binnen de Prezi software of het bijhouden van analytics van o.a. de kijkcijfers.
Prezi Pro is beschikbaar in meerdere uitvoeringen, zoals Prezi Plus voor de individuele gebruiker, Prezi EDU Plus voor studenten en docenten en Prezi Teams voor zakelijk gebruik. De prijzen starten vanaf €3 per maand. Bovendien zijn er free trials van 14 dagen beschikbaar. Als je wilt kijken of een uitbreiding naar de betaalde Prezi Pro iets voor jou is, dan kun je hier de Prezi pakketten vergelijken.
Liever gratis Prezi downloaden voor Mac, Windows, iOS of Android downloaden? Ga dan door naar onze Prezi downloadpagina en start met het maken van je presentaties!