De voordelen van een VPS

VPS staat voor Virtual Private Server. Bij deze vorm van webhosting krijg je een eigen afgeschermde omgeving binnen een fysieke server. Er zitten heel wat voordelen aan het gebruik van een VPS, waaronder het gebruik van veel functies en dat voor relatief lage kosten. Meer weten? We vertellen je over de voordelen en nadelen van VPS en vergelijken het met andere vormen van webhosting.

Verschillen shared hosting, VPS en dedicated hosting

Om te begrijpen wat de voordelen van VPS zijn is het belangrijk om een duik te nemen in alternatieve manieren van webhosting. Zo wordt tevens duidelijk bij welk type website of webshop je het beste voor welk pakket kunt kiezen.

  • Shared hosting:
    Bij shared hosting deel je je webserver met anderen. De capaciteit van de server wordt verdeeld over meerdere websites en webwinkels. Voor kleine websites werkt dit prima. Heb je echter een grote website of webwinkel, dan kan shared hosting onvoldoende capaciteit bieden om je website goed te laten draaien.
    Voordelen: goedkoop, geen tot weinig onderhoud aan server, eenvoudig pakket uitbreiden.
    Nadelen: kan onvoldoende capaciteit bieden, bepaalde serverinstellingen kun je niet veranderen.
  • VPS hosting: 
    Hierbij wordt een fysieke server opgedeeld in kleinere virtuele servers. De fysieke server wordt gedeeld met anderen, maar daarbinnen heb je je eigen ruimte. Hierdoor heb je veel meer controle over je hosting en loop je niet zomaar tegen capaciteitsproblemen aan.
    Voordelen: hostingpakket eenvoudig aanpassen, controle over serverinstellingen, goedkoper dan dedicated hosting, veel vrijheid en goede prestatiekracht.
    Nadelen: meer onderhoud aan server, technische kennis vaak noodzakelijk voor doorvoeren van wijzigingen, duurder dan shared hosting.
  • Dedicated hosting:
    Hiermee haal je het maximale uit je hosting. Je krijgt namelijk een fysieke server die je met niemand deelt. Deze richt je helemaal naar wens in. Ideaal voor de grootste websites en webwinkels.
    Voordelen: maximale vrijheid en rekenkracht, alles compleet naar wens inrichten.
    Nadelen: prijzig, veel onderhoud en technische kennis vereist.

developer laptop

Waarom kiezen voor VPS?

Een Virtual Private Server kan je ook wel zien als een soort compromis tussen shared hosting en dedicated hosting. Veel functies en vrijheid, maar dat met relatief lage kosten. Dat is ook meteen het grootste voordeel aan VPS: de uitstekende balans tussen kwaliteit en prijs.

  • Maximale performance en optimale stabiliteit, je hebt volledige vrijheid in het installeren van software en het beheren van technische instellingen.
  • Schaalbaar, wanneer je website groeit dan pas je het VPS-pakket eenvoudig aan naar voldoende ruimte en rekenkracht (CPU-power).
  • Minimale kosten, je netwerkfaciliteiten, fysieke hardware en serverbeheerskosten worden gedeeld met anderen, waardoor de kosten lager zijn dan bij een dedicated server.

VPS is bij uitstek geschikt voor middelgrote tot grote websites en webshops, alsook kleine sites die van plan zijn in de toekomst flink te groeien. Bij het kiezen voor VPS is het handig als je iemand met technische kennis in huis hebt die de serverinstellingen kan inrichten.

Hoe starten met VPS?

Je kunt een VPS-pakket afnemen bij een hostingprovider. Hierbij kies je over het algemeen uit meerdere packages, waarbij je onder meer keuze hebt uit het aantal CPU Cores, het RAM-geheugen, aantal GB SSD. Uiteraard kun je op een later moment ook upgraden.

Let bij de keuze van je pakket ook op extra opties. Automatische back-ups zijn over het algemeen altijd inbegrepen, maar er kunnen tevens extra features bij zitten, zoals een VPS-firewall en mailing. Daarnaast is het vaak mogelijk om je VPS te customizen met extra data en/of functies.

Een VPS wordt in de basis meestal unmanaged opgeleverd zonder control panel. Zo kies je zelf welk OS/besturingssysteem en serverconfiguratie aansluiten bij jouw wensen. Voorbeelden van een gebruiksvriendelijk OS zijn bijvoorbeeld FreeNAS, Ubuntu, Debian en CentOS.

Web control panel koppelen

Met een webcontrol panel krijg je toegang tot een web-interface waarop je alle relevante hostingprocessen kunt aansturen. Via je hostingprovider kun je direct kiezen welk web control panel je voorkeur heeft.

Heb je nog niet eerder met een web control panel gewerkt en zoek je een scherp geprijsde aanbieder met een eenvoudig te gebruiken panel? Dan is DirectAdmin aan te raden. Je maakt gebruikt van optimale support, snelheid en stabiliteit. Wil je juist extra veel functionaliteiten? Dan is cPanel een goede keuze. Hiervoor heb je wat meer technische kennis nodig van voor DirectAdmin

VPS: do or don’t?

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er heel wat voordelen aan een VPS ten opzichte van shared en dedicated hosting. Het is aan te raden voor iedereen die vrijheid wil in het instellen van de server en dat voor een aantrekkelijke prijs. Heb je echter geen technische kennis in huis en wil je het managen van je (kleine) website of webshop zo simpel mogelijk houden? Dan is shared hosting wellicht een betere keuze voor jou.

Heb je nooit eerder met een Virtual Private Server gewerkt en ben je benieuwd? Dan raden we je aan om VPS gratis te proberen, bijvoorbeeld via een demo-account. Zo ontdek je of het iets voor je is en kun je later altijd nog beslissen of je volledig overstapt op VPS.