Kende jij al deze functies van WhatsApp al?
Waarschijnlijk gebruik jij net zoals zoveel andere mensen in Nederland WhatsApp.
Iedere dag verstuur je wel een berichtje, foto of emoji naar iemand. En die groepsfunctie, die is ook zo handig! Zo kun je makkelijk en snel een (groeps)uitje organiseren, contact houden met het hele gezin of vriendengroep en zelfs leraren gebruiken het om hun leerlingen op de hoogte te houden over lesuitval.
Maar waarschijnlijk doe je niet veel meer met WhatsApp dan bovenstaand. De app zit standaard op je telefoon en je gaat niet bij iedere update checken wat er nu weer nieuw is. Maar dit is best zonde! Want elke keer komen er een hoop interessante, nieuwe functies bij. Was jij al op de hoogte van alle 25 onderstaande handige mogelijkheden in WhatsApp?
#1 Tekst
WhatsApp is ooit in het leven geroepen als chatdienst. Je bent altijd aangemeld en ontvangt dus altijd berichten. Wil je wat verzenden? Tik gewoon op één van je contacten en type een berichtje in het tekstveld. Via het pijltje rechts verzend je de tekst.
#2 Tekst opmaken
Wist je dat je sinds kort je berichten kunt opmaken met behulp van codes? Plak de volgende symbolen voor en na de tekst die je wil opmaken. *Zo maak je een tekst dikgedrukt*,_zo maak je het cursief_ en ~zo wordt het doorgestreept~. Je kan natuurlijk ook codes combineren en iets schuin, cursief en doorgestreept maken!
#3 Beeld
Een van de meest handige functies van de app: foto's en video's delen met je vrienden. Dit kun je doen door op het paperclipje (Android) of het plusje (iOS) te drukken. Hierna heb je de keuze om meteen een foto te maken, of er een te kiezen uit je galerij.
Video's kun je eventueel inkorten voor je deze verzend, zodat je alleen het belangrijke stuk stuurt. Foto's zijn nog bij te snijden of te roteren.
GIF'jes: Iets nieuws: je kunt tegenwoordig GIF'jes verzenden. Dit zijn kleine, zichzelf herhalende videoclipjes. Leuk om een reactie wat op te blazen. Je kiest er een door bij de emoji's op 'GIF' te drukken.
#4 Geluid
Is je kind grappig aan het brabbelen? Of wil je een boodschap verzenden die beter overkomt in spraak? Houd het microfoontje bij de tekstinvoer ingedrukt en je neemt geluid op, dat je meteen kunt verzenden.
#5 Bellen
Nooit meer over je belminuten heen! Met WhatsApp bel je via je internetverbinding en dit gebruikt amper data. Om een oproep te starten, tik je boven in beeld naast de naam van je contact op het telefoontje. Maar er is meer! Je kunt ook een video-oproep starten! Druk hiervoor op het camera-icoon.
#6 Locatie en andere bestanden delen
Als je op het paperclipje of plusje drukt, zijn er meer verzendopties als alleen foto's en video's. Je kunt ook tekstdocumenten of PDF's delen. Wil je aan iemand laten weten waar je bent? Dan kun je via dit menu ook een Google Maps locatie versturen!
#7 Media opslaan
Wil je zo min mogelijk data verbruiken? Dan kun je instellen hoe, of en wanneer ontvangen bestanden worden opgeslagen. Dat gaat zo: Ga naar het hoofdvenster, tik op de drie puntjes en kies Instellingen/Dataverbruik(Android) of tik in het hoofdvenster op Instellingen/Data- en opslaggebruik(iOS). Je kunt hier onderscheid maken tussen downloaden via mobiel netwerk, wifi en roaming, en per situatie bepalen of afbeeldingen, audio, video’s of documenten mogen worden opgeslagen.
#8 Status
Niemand gebruikt dit nog vaak, maar het is wel handig. Je kunt met deze optie een soort dagverslag maken. Dat gaat zo: tik in het hoofdscherm op 'status', dat naast 'chats' staat. Hier kun je een foto of filmpje maken of uploaden en deze opleuken met tekst, een tekening of stickers/emoji. Alle statussen van een dag worden verzameld in één filmpje en na 24 uur verdwijnt dit weer automatisch..
#9 Doorsturen
Je kunt verstuurde en ontvangen berichten tegenwoordig makkelijker doorsturen dan met een printscreen. Houd een bericht lang ingedrukt (en tik daarna eventueel meer berichten aan om die in één keer door te sturen) en kies rechtsboven voor het gebogen pijltje (Android) of Stuur door (iOS). Bij foto’s en video’s zie je in je chat direct het gebogen pijltje staan om de media door te sturen.
#10 Naar meerdere contactpersoon tegelijk
Heb je één bericht dat naar meerdere mensen moet? Dan kun je een verzendlijst aanmaken. Erg handig met uitnodigingen voor verjaardagen bijvoorbeeld! In het hoofdvenster tik je op op de drie puntjes, kies hierna voor Nieuwe verzendlijst (Android) en bij iOS kun je in het hoofdvenster meteen Nieuwe verzendlijst selecteren. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de contactpersonen selecteren, een tekst te tikken en op verzenden te drukken.
#11 Berichten opslaan
Heeft iemand je een adres of datum doorgestuurd die je echt niet mag vergeten? Dan hoef je niet eindeloos te scrollen om dit terug te zoeken! Houd het belangrijke bericht lang ingedrukt en tik op de ster. In het hoofdscherm kun je dit bericht nu snel zien door op de drie puntjes en dan op 'berichten met ster' te drukken.
#12 Chats opslaan en verzenden
Heb je met iemand een gesprek gehad dat bewaard moet blijven, bijvoorbeeld als bewijs of een soort van notulen? Dan druk je in het gesprek op de drie puntjes → Meer → Chat e-mailen. Vervolgens krijg je de keus om media bij te voegen (kost veel data!)of dit niet te doen en hierna selecteer je het mailprogramma van jouw keuze. De complete chat wordt nu naar een mailadres gestuurd, waardoor je de tekst ook op een computer kunt lezen.
#13 Privacy-instellingen
Je kunt tegenwoordig gebruik maken van een zogenaamde tweestapsverificatie. Moet je WhatsApp opnieuw installeren, bijvoorbeeld omdat je een nieuw toestel hebt? Dan wordt er om een zescijferige code gevraagd. Je kunt een mailadres instellen waar de code naar wordt gestuurd, mocht je deze vergeten. Je schakelt de extra beveiliging in door naar Instellen → Account → Verificatie in twee stappen te gaan.
#14 Back-up maken
Wil je je gesprekken niet kwijt, ook niet als je je telefoon verliest door diefstal of schade? Maak dan af en toe een back-up. Dit doe je als volgt: Instellingen → Chats → Chat back-up. WhatsApp zal nu met enige regelmaat je gesprekken back-uppen, zonder dat jij hiervoor iets hoeft te doen!
#15 Gesprekken archiveren of verwijderen
Zie je door de bomen het bos niet meer in het chatoverzicht? Verwijder of archiveer dan enkele oudere chats, die je eigenlijk niet gebruikt. Wil je in één keer de lijst opschonen, ga dan in Android naar Instellingen → Chats → Chatgeschiedenis → Alle chats archiveren of in iOS naar Instellingen → Chats → Archiveer alle chats.
#16 Blauwe vinkjes
Deze vinkjes kunnen handig zijn: jij ziet of andere mensen je bericht hebben gelezen. Maar wil je eigenlijk wel dat anderen dat van jou weten? Je zult een hoop opmerkingen krijgen in de trant van 'waarom heb je niet gereageerd'? Schakel ze daarom uit door bij instellingen naar account/privacy te gaan en 'leesbevestigingen' uit te zetten.
Een grijs vinkje betekent trouwens dat je appje is verstuurd, twee grijze vinkjes betekent dat de ontvanger je bericht heeft ontvangen.
#17 Contacten blokkeren
Wil je niet meer met iemand communiceren? Blokkeer ze dan! Ga hiervoor naar het scherm contacten en druk op de naam van de persoon die je niet meer wilt spreken. Scroll naar beneden en selecteer de optie 'blokkeer dit contact'. Via Instellingen → Privacy → Geblokkeerd zie je wie er geblokkeerd zijn en kun je blokkades opheffen.
#18 Groepschats
Handig om samen ergens een data voor te prikken of voor vrienden en familie om elkaar op de hoogte te houden. Je maakt en groepschat aan door in het hoofdscherm op de drie puntjes te drukken en 'Nieuwe groep' te kiezen. Vervolgens kun je iedereen toevoegen.
#19 Uitnodigingen voor groepschats delen via een link
Wil je berichten versturen aan mensen waarvan je het nummer niet hebt, bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden? Dan kun je een uitnodiging versturen via een link op Facebook of de mail. Maak eerst een normale groep aan en druk op het plusje in de chat om meer mensen toe te voegen. Hier zie je ook 'uitnodigen via link' staan.
#20 Van beheerder wisselen
De beheerder van een groepschat kan personen toevoegen en verwijderen, of de naam aanpassen. Geen zin om alleen dit werk te doen? Maak dan nog iemand anders beheerder! Druk op de naam van de chat en het instellingenvenster verschijnt. Hier kun je iemand uitkiezen als extra beheerder.
#21 Instellingen voor een groep aanpassen
Belangrijkste optie hier: dempen. Je hebt geen zin om wakker gehouden te worden door de berichtjes in de groepschat van de mensen die wel lekker op stap zijn. Ook hiervoor klik je op de naam voor de groepschat en daarna op 'Dempen'.
Bij de groepsinstellingen kun je ook uit een groep stappen, bijvoorbeeld omdat je gek wordt van eht eindeloze geklets.
#22 Achtergronden instellen
Ben je de standaard achtergrond van WhatsApp zat? Je kunt deze veranderen! Ga naar Instellingen → Chats → Achtergrond. Je kunt kiezen voor de achtergronden die de makers je bieden, voor een effen kleur of een eigen foto.
#23 Snelkoppeling voor een chat instellen
Chat je eigenlijk altijd maar met één bepaald persoon? Stel dan een snelkoppeling voor hem of haar in, zodat je meteen in de chat terecht komt. Dat gaat in Android via de betreffende chat, druk rechtsboven op de drie puntjes → Meer → Snelkoppeling maken.
#24 WhatsApp Web
Wil je ook op het werk of school WhatsAppen, zonder heel de tijd met je telefoon in je handen te zitten? Open dan gewoon WhatsApp Web! In beide gevallen koppel je je telefoon aan de computer door middel van een QR-code. In Android tik je in het hoofdvenster op de drie puntjes → WhatsApp Web en tik je daar op het plusje om een apparaat toe te voegen. Op een iPhone ga je naar Instellingen → WhatsApp Web →Desktop → Scan QR-code.
#25 Berichten verwijderen
Sinds november is het dan eindelijk mogelijk: berichtjes die je al hebt gestuurd, verwijderen. Heb je na een leuke avond in de kroeg weer berichtjes aan je ex lopen sturen waar je spijt van hebt? Per ongeluk wat naar de verkeerde persoon gestuurd? Dan kun je deze berichtjes nu, mits je binnen 7 minuten handelt, terugtrekken. Minpuntje hierbij is wel dat de ontvanger ziet dat je een bericht hebt verwijderd. Je ex zal dus nog steeds weten dat je haar probeerde te stalken...